Креативността на протестиращите се проявява дори и след повече от месец по

...
Креативността на протестиращите се проявява дори и след повече от месец по
Коментари Харесай

5 топ пърформанса на протестите

Креативността на протестиращите се демонстрира даже и след повече от месец по площади и по барикади. Колкото повече хората крачат по улици и площади и се уморяват физически, толкоз повече сила и въображение намират, с цел да покажат, че е време ръководещите да пуснат кокала на властта. Колкото повече гражданската сила ескалира, толкоз по-провокативни пърформанси и послания се появяват по улиците и площадите на града по време на протестите - както това лято, по този начин и през 2013 година, когато се роди митингът.

" Протестите не са пърформанс или някакво друго арт събитие, с цел да имат смисъл сами по себе си. Смисълът им е в разбъркванията на политическата карта, които ще провокират, и във вота, който ще произведат ", коментира Геoрги Лозанов пред DW преди няколко дни. 

Свободата води народа

На 30-ия ден от митингите през 2013 г. млада жена с оголена гръд в рокля на френска селянка и знаме в ръка профучава около служителите на реда и протестиращите и се качва на стълбите пред Партийния дом. По петите компактно я следват десетина души, облечени като героите на Йожен Дьолакроа от популярната му картина " Свободата води народа ", посветена на Юлската гражданска война във Франция през 1830 година. Жената е изиграна от модела Таня Илиева, само че този път знамето е българско. Безспорно това, което желаят да осмеят създателите зад това зрелище, е пасивността на жителите и неналичието на морал у ръководещите. С живата картина, най-много с голата гръд, изобретателната " Група с мегафоните " влиза в новинарския продан, цитират я и я анализират американски, британски, френски, немски и дори китайски медии, а режисьорът Явор Гърдев оценява спектакъла като " първото съвременно и прогресивно обръщение към света за протичащото се в България ".



И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР